Boek: Portret van een vrouw

3-2-2016

Jojo Moyes is een beetje de nieuwe Sophie Kinsella, maar dan wat diepgaander. Ik las van haar De laatste liefdesbrief en Voor jou, waarvan het eerste boek echt een fantastisch verhaal is over heden en verleden en de sixties en 't tweede gewoon mooi, met authentieke personages. Maar hoe is Portret van een vrouw?

Ik dacht dus: hoera, een nieuw boek. En ook nog een beetje zoals De laatste liefdesbrief, waarin ik 't tijdsbeeld zo leuk geschetst vond en onmiddelijk 'iets' voelde bij personage Jennifer, die zich niets meer herinnert na een auto-ongeluk. Geschiedenis en actualiteit, dus. Dat zit ook in Portret van een vrouw. Een verhaal uit de Eerste Wereldoorlog wordt vermengd met het heden, het leven van Liv. Het grote nadeel van dit boek? Liv. Waar ik echt ging houden van Louisa in Voor jou en van Jennifer in De laatste liefdesbrief, voelde ik bij Liv helemaal niets. 

Ja, het is heel zielig wat haar allemaal overkomen is. Maar het hele boek draait om een schilderij, waarover Liv speciale, maar niet echt herkenbare gevoelens heeft. Ik snapte haar niet, ik leefde niet met haar mee, en dat is lastig als de helft van het boek over Liv gaat. Alleen het laatste hoofdstuk, waarin het lot van de personages uit de Eerste Wereldoorlog-fragmenten duidelijk werd, raakte me echt. Net als de hoofdstukken over de verschrikkingen uit die tijd, trouwens. 

Mooi aan dit boek? Dat het over WWI gaat, omdat boeken meestal inzoomen op de Tweede Wereldoorlog. Ik vond de tijd weer heel mooi opgetekend en werd zowaar nieuwsgierig naar St. Péronne (het bestaat geloof ik alleen niet :')). Maar Liv vond ik een koele kikker, en niet iemand waarmee ik een keertje zou willen eten. 

Lezen als je...
...geïnteresseerd bent in de Eerste Wereldoorlog, ontzettend van schilderijen houdt en nieuwsgierig bent naar dit boek van Jojo Moyes;

Niet lezen als je...
...niet tegen zielige verhalen kan, een kunsthater bent, tijd te weinig hebt (want dan zou ik mijn tijd niet aan dit boek besteden, maar voor een ander boek gaan).

Wat vind ik? Niet het beste boek hoor, van deze schrijfster. Je kunt 't lezen. Maar je mist er niets aan als je dat niet doet. Conclusie: ★★☆☆☆

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form