Boek: Buitenstaanders

12-10-2012

Bloed? Vampiers? En: wie is er nu eigenlijk gek?

 

Vorig jaar volgende ik een vak over het beeld van de Middeleeuwen in moderne en actuele romans. “Waarom schrijf je geen artikel over Renate Dorrestein,” zei mijn begeleider toen, “haar romans hebben veel kenmerken van de gothic novel.”

Het begrip gothic novel vond ik wel spannend. Romantische griezelromans die spelen in tochtige kastelen en gaan over bloederige hoektanden en spookachtige gebeurtenissen. Veel vleermuisgefladder, koude windvlagen en gruwelijkheden. 

Pas geleden besloot ik Buitenstaanders van Dorrestein eens te gaan lezen. Een Nederlands gezin, een auto-ongeluk, een vreemd meisje, een huis en… een vrouw die van bloed houdt? Ik knipperde met mijn ogen en las verder. Buitenstaanders is een roman over de grenzen van werkelijkheid en waan. Waar bevinden we ons? Lees ik wat ik lees? Klopt dat? Ben ik gek? En wie is er gek in het boek? 

Voor wie?  
Voor wie houdt van een beetje gruwel. Een vreemde sfeer, waar je je vinger niet op kunt leggen. Voor wie van gekte en psychologie houdt en mensen kan doorgronden…
Voor wie niet?
Wie afhaakt bij vreemde gebeurtenissen en bizarre wendingen, krijgt dit boek niet uit. 
Wat anders? 
Gothic novels zijn er in allerlei soorten en maten! Frankenstein, Dracula, Jane Eyre en Wuthering Heights of de nog niet zo lang geleden verschenen roman Her fearful symmetry van Audrey Niffenegger. En vergeet onze eigen Tonke Dragt niet, die griezelelementen verwerkte in haar (jeugd!)boeken: De zevensprong speelt in een tochtig huis met oneindige trappen, zwarte katten en mysterieuze windvlagen…

 

(Naast mijn stukjes die binnenkort hopelijk weer op Nadelunch.com zullen verschijnen wil ik ook hier af en toe een boek uitlichten :)!

Search form