Boek: tips voor winterse boeken

12-12-2013

Niets fijner dan als het buiten hard waait of regent binnen op de bank te zitten met een boek, toch? Of bij een knapperend vuurtje, zodat je lekker opwarmt. Doe iets zachts aan je voeten, maak iets warms om te drinken en zoek één van deze boeken in de bieb of op internet. Ze zullen het wintergevoel versterken :)!

imageWinterboek van Gerbrand Bakker. Er staat van alles in, maar het leukst vind ik de verhalen. Het is een heel intiem, gezellig boek. De schrijver nodigde andere - vaak bevriende - schrijvers uit een verhaal te schrijven voor dit boek. Onder andere Maartje Wortel deed dat met een uiterst wazig verhaal, maar er zijn meer verhalen. In die verhalen knispert het haardvuur, is het buiten waterkoud, waait er een stevige noordooster, is de grond stijfbevroren en schaatsen de blije Hollanders op hun doorlopers je tegemoet. In het boek staan ook gedichten, recepten voor winterse hapjes, een winteralfabet en een handleiding hoe je de vogels moet verzorgen in de koude maanden van het jaar.

imageDit boek heeft al een paar keer in de Flow gestaan, natuurlijk door de prachtige vormgeving op de voorkant. In dit boek staan niet de meest gezonde recepten, want iedereen weet natuurlijk dat aan winters comfortfood een beetje boter komt kijken. Mijn favoriete winterse comfortfood is de namaak jachtschotel die wij bij gebrek aan oven ooit maakten: gehakt, appel, ui, en aardappelpuree met flink wat boter en nootmuskaat. Heerlijk. Yvette van Boven deelt Nederlandse, Ierse en Franse recepten, afgewisseld met foto’s en verhalen uit deze landen. Achterin staan recepten die specifiek voor een bepaalde feestdag zijn: Driekoningen bijvoorbeeld, dan eten ze in Frankrijk galettes des rois. 

imageIJsland. Ik ben er nooit geweest, Marlou wel. Als ik aan IJsland denk, denk ik aan een landschap dat ik niet mooi kan noemen. Wel indrukwekkend, en mooi op een andere manier dan mooi van bloemenvelden, een andere mooi dan een klaterende waterval in een oerwoud, een ander soort mooi dan een azuurblauwe zee. IJsland is rauw. In dit boek leef je (weer) mee met Giph, die nu een stuk volwassener is. Hij sneeuwscootert in IJsland, moet zijn vrienden opnieuw vinden, de liefde (her)ontdekken en opnieuw gelukkig worden. En dat in zo'n landschap. (PS: Ik zag pas na het lezen dat er op de voorkant een zwangere buik stond. Ik had me gefocust op het rood, in plaats van het zwart…).
imageOver Bill Bryson heb ik al eens eerder geschreven. Niets leuker dan dit boek, Een huis vol, te lezen. Door straffe wind en liefdeloze regen zit je toch aan huis gekluisterd, nu zou je er net zo goed iets over kunnen leren. In dit boek loopt Bill Bryson door zijn eigen huis heen en verklaart hij alles wat hij ziet. Hoe aten mensen vroeger, hoe verlicht was een huis vroeger en belangrijker nog: hoe schoon waren ze vroeger? Sappige details over vloerkleden en toiletten zijn misschien niet al te smakelijk, maar zorgen er wel voor dat je de kleine geschiedenis van het huis proeft, ruikt en voelt. Zelf hou ik veel meer van de menselijke verhalen over geschiedenis dan de geschiedenis van een oorlog, en daarom vond ik dit boek zo boeiend. Om steeds een klein stukje uit (voor) te lezen!Search form