Lijstje: zandboeken

12-7-2013

Boeken om knisperend van het zand en bobbelig van het zoute water terug te stoppen in je koffer. Zomerboeken, dus. Afgelopen week gaf ik een les aan een derde klas met als thema: ‘Boeken tegen De Grote Vakantie-verveling’. Voor jullie een beetje van wat ik hen aanraadde en wat nieuws. Niet allemaal te moeilijk, want vakantie is ook om je hersenen een beetje te laten ontspannen.

1. Een beetje herkenning & verwondering: John Green - The fault in our stars
image

Ach ja, 'jeugdliteratuur’. Genoten heb ik, van John Greens Looking for Alaska. En oh, wat keek ik uit naar TFIOS. Vriendje F., groot fan van meneer Groen, bestelde TFIOS zo snel als hij kon en zo ontvingen wij samen met vele anderen (haha) een gesigneerd exemplaar. Een verhaal over een ziek meisje, vriendschap, liefde en dood. En dat in een combinatie die alleen Green kan maken. F., normaal niet zo snel tot waterlanders geroerd, liet zelfs een traan. Een tikje bizar, eerlijk en ontroerend - lezen!

2. Wegdromen & meedenken: Ian McEwan - Atonement
Dit boek heb ik vast al eens aangeraden, maar in dat geval nogmaals: Atonement. Ooit schreef ik hier een paper over en ik vergeet het boek, maar vooral de sfeer in het boek, nooit meer. Ik vond de film ervan ook best goed, al speelde Keira Knightley er in. Een paar woorden: jaren '30, landhuis, Engeland, zomer, NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander), misvattingen, onrecht, liefde… Ik vond ’t prachtig en intrigerend.

3. Adrenalinerushes & mee laten voeren: Carol Goodman - Het meer van de meisjes
imageAltijd als iemand me vraagt: “Ik zoek een thriller, welke zal ik lezen?” raad ik deze aan. Het meer van de meisjes (The lake of dead languages) aan. En dat vind ik ook leuk, want het is een boek dat ik ooit eens kocht bij de Boekenvoordeel omdat ik graag iets spannends te lezen wilde hebben, geen geld uit wilde geven en daarom dit boek kocht voor een paar euro. Nadat ik het vol spanning had uitgelezen en het plot zich voor mijn ogen ontvouwd had, lazen anderen hem en ook zij vonden ’t spannend. Ik vind Het meer van de meisjes niet alleen spannend, maar ook met een sparkle geschreven. In sommige thrillers is elke handeling gericht op het verhogen van de spanning, maar in dit boek valt dat erg mee, zonder dat het boek saai wordt. 

4. Symboliek & bloemige misère: Vanessa Diffenbaugh - De verborgen taal der bloemen
Nadelunch-collega Leonie schreef een prachtige recensie van De verborgen taal de bloemen die mij, dochter van een wandelende flora-encyclopedie bewoog tot het lezen van dit boek. En het stelde me niet teleur. Ik vond de bloemensymboliek interessant, het verhaal meeslepend, soms misschien een tikje te dramatisch. Maar ik liet me meevoeren en leerde ook nog iets: dat een gele roos voor ontrouw staat en een oranje tijgerlelie voor majesteitelijkheid, bijvoorbeeld.

5. Dood, liefde & rariteiten: Audrey Niffenegger - Her fearful symmetry
image

Zo'n spookachtig verhaal, een gothic novel bijna, maar dan met veel liefde in allerlei soorten en maten. Dat 'her fearful symmetry’ bij op Google meteen de suggestie 'ending’ geeft laat meteen zien dat het einde vragen oproept (en zo veel delen van het verhaal). Je houdt ervan of je haat het, denk ik. Ik hield ervan. Een boek over tweelingen, Londen, familie, geheimen, de grenzen van dood & leven… Fascinerend, en geschreven zoals alleen Niffenegger dat kan (bekend van De vrouw van de tijdreiziger).

En zelf, wat ga ik zelf lezen? Ik ben benieuwd naar Ze komt nooit meer terug, een thriller van Hans Koppel die laatst in de LINDA. stond. Ik wil Fifty shades of grey lezen omdat ik benieuwd ben naar de Twilight-graad van het boek. Eindelijk Skippy tussen de sterren eens uitlezen en ik ben benieuwd naar Kelderkind, een historische jeugdroman over een kind dat afgesloten van de wereld opgroeit. Dit jaar las ik Room van Emma Donoghue, en dat maakte indruk. Ik ben benieuwd.

Ik hou van lezen en ik vind veel verschillende boeken leuk, hebben jullie nog must-reads?

Search form