Le jardin de F. & S.

23-5-2016

Voor mijn verjaardag kreeg ik een tuin. Een moestuin, wel te verstaan. Ik had namelijk gezegd: 'Het lijkt me zo leuk als we groenten voor A. uit de tuin kunnen halen!' Ik zag het natuurlijk al helemaal voor me. Hoe het elke dag mooi weer zou zijn. A. zou met zijn mollige handjes in de aarde wroetten. Onkruid zou niet meer bestaan en ik zou, terwijl ik in de schommelstoel zat, toekijken hoe mijn kroost het Echte Eten Vers Uit De Tuin ontdekte. 
En ik zou geen kotsvlekken meer op mijn kleren hebben.
En natuurlijk perfect haar en altijd op tijd gedoucht en uitgeslapen en niet zoals vandaag even gauw tussendoor toen A. de strijd met zijn knuffels en de slaap eindelijk op had gegeven ;).
Nooit meer.

De realiteit is natuurlijk dat het de helft van de tijd regent, het 's avonds te koud is om nog buiten te zitten en dat A. de laatste dagen vooral met groenten op het blad van zijn kinderstoel slaat, maar het moet gezegd worden: onze tuin doet het. Bewijs: 

Want het is natuurlijk zo dat het met een tuin 1) niet zo is dat je er batterijen in kunt stoppen en voilà en 2) dat je er werk in moet steken en tijd aan moet besteden. En ik ben liever lui dan moe. Zoals iedereen, denk ik. Vrees ik. Hoop ik ook wel een beetje. Ik zit liever op de bank of in mijn schommelstoel (hehe) dan dat ik ga schoffelen in de tuin. Ik hoop maar dat dat normaal is :').

F. gaf mij dus zo'n bak voor mijn verjaardag en ik moet zeggen: hij ging er enthousiast mee aan de gang terwijl ik ernaar keek (moet ook gebeuren). Maar het werd dus steeds leuker. Er kwamen plantjes op! Gewoon, écht! Helaas werden ze na een paar dagen opgevroten door slakken die ik nooit heb kunnen localiseren, maar weg was het wel. Hele planten gewoon, wég. We wogen onze mogelijkheden af. Het plaatsen van een camera leek ons niet echt effectief en we wilden ook niet naast de bak gaan slapen om de slak in z'n slijmerige kladden (iew) te grijpen. Dus gingen we over op rigoureuze maatregelen: Escargo

Een prijs voor de man die deze naam bedacht heeft, mensen.

F. nam het pak Escargo ter hand en alsof het hagelslag op een cake was strooide hij het in de rondte. Als we naar de tuin keken dachten we: 'Zo hé, wat zijn dat allemaal voor groene dingetjes? PLANTJES? O nee, Escargo.' Maar het werkt dus wel en nog steeds: onze planten blijven leven en de slakken niet. Denk ik.

Intussen hebben we een rucola-invasie overleefd ('Nog meer rucola?' - 'Wanneer stopt de rucola?!'), hele mooie (wat zeg ik, perfecte) kropjes sla geoogst en van alles gezaaid. Nu breekt alleen het hoofdstuk 'onkruid' aan, maar goed. Vandaag regent het, dus we gaan het er nu niet uithalen. 

Van tevoren was ik heel bang dat onze moestuin een grote nachtmerrie zou worden. Het was zelfs zo erg dat ik bij voorbaat al tegen F. zei: 'Als het niet lukt, dan maken we er wel een zandbak van voor A.' (Perfecte oplossing, al zeg ik het zelf.) Maar dat is het dus vooralsnog niet en er groeit ook van alles! En dat met een luie plantenmoeder als ik. Gelukkig is de vader van de planten (dit klinkt echt patheticik weet het) heel toegewijd: elke avond gaat F. even naar buiten, soms met A. en dan vlecht hij de sprietjes van de bonen door het net heen. 

Ja, lief hè.

Daarom voor jullie een paar tips om van je bak geen zandbak te hoeven maken.
1. Neem F. in huis want die zorgt heel goed voor plantjes. (Nee sorry, die blijft bij mij.)
1. Neem goede grond, dus niet de goedkoopste zak van het tuincentrum. Je moet een goede mix hebben van grond, met turf en compost. (Goedkope grond kopen is heel verleidelijk want wij denken ook altijd: 'Ach, grond is grond, wat maakt het uit...'). Het is fijn als je goede grond hebt want dan hoef je het niet steeds te vervangen. Een beetje tuindiva houdt natuurlijk niet van te veel spitten en gedoe ;). En het blijft ook mooi luchtig waardoor de plantjes goed groeien.
2. LIEFDE!!! Als het koud is moet je een plastic bakje van nootjes ofzo over je tere plantjes heen zetten. F. en ik waren eerst heel hard tegen onze planten ('Het is een plant.') maar toen ze hun kopjes lieten hangen vonden we het toch zielig en hebben we ze toegedekt als het nodig was.
3. Maak er een ritueeltje van. In alle eerlijkheid kan ik hier dus niet zo over meepraten als F., want die is écht toegewijd en zit elke dag bij de bak te turen, maar waar is het wel: elke dag eventjes kijken. Beetje knippen, plantjes helpen en water geven als het nodig is.
4. Zet er dingen in die snel iets doen. Dat is namelijk heel erg leuk en dan krijg je er echt zin in. Als je gelijk courgettes wilt gaan planten enzo, moet je heel lang wachten en veel geduld hebben. Maar als je gewoon kleine kropjes sla sla zaait of rucola, dan heb je binnen de kortste keren wat op je bord. En radijsjes! Die van de supermarkt zijn echt niet lekker, die uit de tuin wél. En ze groeien lekker snel!
5. Je kunt dure zaden kopen, maar je kunt ook best die potjes van AH gebruiken. Ik zou alleen niet in dat bakje zaaien want dat hebben wij met de broccoli gedaan en die is totaal misvormd :'). Je kunt de zaden wel in een gewone pot/bak zetten, dan heb je er ook echt iets aan.

Hebben jullie nog goede tuintips? 
(Niet te exotisch graag, het is F. nu naar zijn bol gestegen en in de keuken staat nu al heel lang 'een watermeloenplant'. Ik zie het uiteraard al voor me, hoe we straks als het juli is ineens (!) een tropisch paradijs in de tuin hebben met ananasbomen en palmen, en daar in het midden, voilà: een watermeloenplant. Maar goed, misschien is het een experiment ;).

Comments

op

Wat leuk dat het een succes is! 
Dit jaar heb ik voor het eerst een poging gedaan de moestuintjes van de AH tot leven te brengen. Dit gaat veel beter dan verwacht, maar ze ontgroeien de vensterbank momenteel. Bij gebrek aan een tuin sterven mijn spinazie- en doperwtenplanten nu een zielige dood, vrees ik. Ooit, als ik een tuin heb, hoop ik dan net zo toegewijd te zijn als F.! Het is inderdaad toch wel heel schattig als het lukt en er zo'n groen sprietje zich naar boven worstelt.
 

op

Mijn tuintip is dat je zeker een tomatenplant moet kopen en die in de volle grond moet planten. Heb je geheid veel plezier van en die plant blijft ook nog eens super lang bloeien!

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form