2016 in een notendop

30-12-2016

Ik weet 't, ik weet 't: ik heb écht al lang niets geschreven. Maar ik ga niet zeggen dat ik ga stoppen met bloggen, want ik denk niet dat het nemen van zulke rigoureuze beslissingen iets voor mij is. Laten we zeggen: iets met een lager pitje. Ik vermoed dat er af en toe best vlagen van inspiratie zullen zijn, of dat ik nodig mijn zegje ergens over moet of wil doen. Als je me mist of gewoon wilt weten hoe het met het leven staat, dan kun je me volgen op Instagram, daar post ik vaker iets.
Bovendien vind ik de blogwereld veel te leuk en gezellig om helemaal geen deel meer van uit te maken. Ik maak nog altijd elke dag een leesrondje (voor zover de tijd het toelaat, maar goed: op de wc kun je ook blogs lezen...). 
Ik vond wel dat ik 2016 moet afsluiten met een stukje. Dat doe ik immers elk jaar, al tien jaar (als het niet langer is...) en dus vandaag ook. Dus daarom vandaag: 2016 in een notendop.


Leukste moment
F. vindt dit nooit zo leuk, maar ik houd er van om als we 's avonds in bed leggen vragen te stellen als: 'Wat vond je het leukst van vandaag?' Gister vroeg ik hem wat hij het leukst vond aan 2016. Ik weet wel wat ik het leukst vond, dat vond ik alle avonturen die we hebben beleefd met A. erbij. Ik had nooit durven dromen dat dat zo gemakkelijk zou gaan, op reis met een baby, en eerlijk gezegd kostte het me vooraf ook best wat stress. Al met al viel het best mee, hoeveel extra spullen we meenamen, maar ik wilde echt niet op de plek van bestemming aankomen zonder reservespenen, warme en minder warme slaapzak, badolie, tig soorten zalven en babyparacetamol. Toch ging het allemaal heel goed: in januari gingen we een week naar Terschelling. A. was toen 9 weken oud. In de zomer gingen we naar Frankrijk: 1200 kilometer met een levendig jongetje in de maxi-cosi. Ging óók goed. En in oktober vlogen we voor het eerst met hem, naar Zweden. Het leukst aan al deze vakanties was niet eens de vakantie zelf, maar dat we iets leuks gingen doen met z'n drieën en dat dat voor ons alledrie leuk was. Heel spannend, avonturen beleven als gezinnetje! 

Overigens lijkt het nu misschien allemaal rozengeur en maneschijn maar  tijdens die vakanties waren er best lastige momenten: op weg naar Frankrijk weigerde A. bijvoorbeeld te drinken, waardoor ik dit keer kolvend (echt waar) de grens overgegaan ben. En in het vliegtuig uit Zweden terug naar Nederland was hij het laatste stukje (lunchtijd...) alleen zoet te houden met heel veel veel rijstwafels met pindakaas. Tot grote vreugd van F., want die had de pindakaas intussen ook overal zitten.

Trots
Dit jaar was ik ook best een beetje trots op mezelf. Het combineren van werk+baby ging meestal goed, al vond ik dat écht wel heel lastig. Het kolven (breek me de bek niet open!), 's ochtends weggaan als A. nog niet wakker was ('Nu heb ik 'm helemaal niet meer gezien!') en natuurlijk accepteren dat dingen bij de opvang wel eens anders gaan dan thuis. De keerzijde is natuurlijk dat ik het heel leuk vind om andere dingen te doen dan moederen. Ik kan zo trots en blij zijn als ik op mijn werk iets doe waar ik blij van word, en dat gevoel neem ik mee naar huis. De combinatie van 3 dagen werken en 4 dagen thuis is nu A. nog klein is echt heel erg fijn. Ik ben blij dat het zo kan. Ook trots: leuk werk. Ik zei vroeger altijd: 'Ik wil later gewoon leuk werk', nou: dat is gelukt. Laatste trots: ik heb 13 maanden borstvoeding gegeven! Dat had ik in januari echt niet gedacht, want toen zat ik nog heel druk te streven naar 3 maanden. Het was niet altijd makkelijk, wel bijna altijd heel gezellig en fijn, en ik zou het zo weer over doen. Nog een trots momentje (ik begin wel een opschepper te worden, maar zo bedoel ik het natuurlijk niet): 2016 was ook het jaar waarin ik een halve marathon liep. Daar had ik het al heel lang over gehad, maar nooit gedaan, en nu wel: in 2 uur en 4 minuten.

Weegschaal
Als ik iets zou moeten kiezen dat het best past bij 2016, dan is het een weegschaal. Het was echt een jongleerjaar, met heel veel schuiven en puzzelen, van prioriteiten en ook van wensen. Het vinden van de balans vond en vind ik het lastigst, eigenlijk altijd al. Zoals veel mensen heb ook ik altijd het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten en te weinig dagen in een week. Dat ik nooit genoeg aandacht aan het een of het ander kan geven. Dan schiet het huishouden er bij in, dan de tuin, de plantjes buiten, mijn vriendinnen, familie, relatie of ikzelf. Er is altijd iets waaraan ik, voor mijn gevoel, te weinig tijd kan besteden. Een les die niet goed is voorbereid omdat A. mijn aandacht nodig had, een week zonder bankhangtijd met F., een vriendin die ik veel te lang niet gesproken heb en er waren ook momenten dat ik dacht: wanneer heb ik nou eigenlijk voor het laatst lekker alleen op de bank gezeten en even niks gedaan? Altijd was er wel weer een wasmand, een hardlooprondje, een mailtje dat beantwoord moest worden... Ik ben er nog niet helemaal uit welke dingen prima zijn om altijd door te gaan en welke dingen soms even moeten en kunnen wachten. Het vinden van de balans tussen werk en privé, tussen mezelf en anderen, dat is denk ik ook mijn grootste uitdaging voor 2017. 

Ik wens jullie allemaal een mooi, liefdevol 2017 met vooral de juiste balans tussen alles :-)!

Comments

op

Volgens mij is de reactie die ik net tikte weg, maar: wat fijn dat je er weer bent! Ik vind dat je in dit stukje, en ook in je vorige stukjes, zo fijn in balans klinkt, ook al voelt dat dus blijkbaar niet altijd zo, en zo rustig en relaxed. Als ik iemand was die #goals zou typen zou ik dat nu doen :-) Mooie dingen dit. Ik wens jou, F. en A. een prachtig 2017 toe!

op

Jij ook nog een mooi 2017 toegwenst!

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form