Goed in niks doen

23-8-2016

Er zijn mensen die bijna met pensioen gaan, maar dat niet kunnen. 'Ik weet echt niet wat ik dan moet gaan doen!'
Er zijn ook mensen die niet te veel vakantie opnemen, 'want ik heb geen idee wat ik met al die tijd moet doen!'
Of mensen die aan het eind van de vakantie zeggen: 'Zo, hèhè, ik ga weer lekker aan de slag, het werd zo saai, die vakantie.'

Er zijn zelfs mensen (en neeikverzinditniet) die in paniek raken van een vrije middag. Zo ging ik eens (een paar jaar geleden) op een groepsreis (fantastisch sociaal experiment overigens, moet je ook eens proberen). Bij die groepsreis hadden we een Maleisische gids die ons iets vertelde over een tempel waar we waren. Op die plek bleven we een paar dagen en dan zouden we verder reizen. En hij zei: 'Goed, ik heb jullie genoeg verteld over de tempel, je kunt nu deze middag lekker de tijd nemen om zelf te bepalen wat je wilt doen.' Vond ik de hemel, want ik bleek toch niet zo geschikt voor het programma van de reis. Maar er waren dus ook mensen die helemaal zenuwachtig werden van zoveel vrijheid. 'Een vrije MID-DAG?! WAT moet ik DOEN?!' Onderwijl paniekerig om zich heen kijkend. 

Nu is het natuurlijk zo dat vakantie alleen maar leuk is omdat je niet altijd vakantie hebt. En dat weekend zo fijn is omdat je doordeweek geen weekend hebt (duh). Maar ik heb dus nóóit dat ik denk: 'O, gelukkig, de vakantie is weer voorbij.' Ik ben (denk ik) gewoon heel goed in vakantie. Ik ben ook heel goed in weekend; gewoon rustig aan doen, weinig doen, soms juist veel doen - ja, kan ik. Behoort tot mijn competenties ;). Lekker lang lummelen in een pyjama, rustig werken in de tuin in plaats van in een verloren uurtje aan het einde van de dag, af en toe naar de stad, films kijken... Minder goed ben ik in wekenlang achter elkaar vroeg opstaan, heel veel verplichtingen hebben en weinig tijd hebben om dingen te doen die Echt Leuk zijn. Kortom: normale werkweken.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind werken ook leuk. Het is ook fijn om in een bepaald ritme te zitten, om dingen te doen die je misschien niet zelf had gekozen, omdat je liever lui dan moe bent. En laten we wel wezen: niet iedere dag kan beginnen met een rondje ELLEgirlforum, Instagram, vlogs kijken, pas om 11:00 gaan douchen en 'Oh, de was - die kan morgen ook wel'. Je wilt ook terug kunnen kijken op iets spannends dat je gedaan hebt, iets anders dan wat binnen je comfortzone ligt. En daarvoor is werk heel handig, vind ik. 

Het enige nadeel van dingen 'moeten' (zoals werk, dus) vind ik dat er nog minder tijd over blijft in de week. Net als de rest van de wereld lijd ook ik aan het verschijnsel dat er altijd te weinig uren in een dag zitten en te weinig dagen in een week om alles te kunnen doen wat je zou willen. Met vriendinnen afspreken? Sporten? In de tuin werken? Een boek schrijven? Ook nog op de bank kunnen zitten en tv-programma's kijken? Een keertje vroeg naar bed? Van alle dingen die ik zou willen komt ongeveer de helft terecht. En ik denk dat dat is omdat mijn to-do-list (en ook mijn wensenlijsten) chronisch te lang is. Daardoor blijf ik na een werkdag vaak achter met het gevoel dat het 'niet gelukt' is. Terwijl er natuurlijk heel veel wél gelukt is. En na een lange vakantieperiode heb ik altijd het katerige gevoel van 'We hebben heel veel niet gedaan, en dat is ook niet gelukt...' terwijl we ook veel dingen wél gedaan hebben en al die middagen waarop we niets deden ook heel veel waard waren. 

Dat is dus de keerzijde. Ik kan altijd wel iets verzinnen om te doen. Iets dat ik graag wil (de Menkemaborg! Het Theemuseum! Naar de zee! Naar Duitsland om boodschappen te doen! Naar Dwingeloo! Naar de Lemelerberg! Op bezoek bij een vriendin in haar nieuwe huis! Alleen winkelen! Die 20 films kijken die nog op mijn lijstje staan! - pffff). Het vervelende van die enorme lijst is natuurlijk dat de helft er maar van lukt. 

Het fijne is dat ik nog een heel leven voor me heb. Of nou ja, driekwart ervan dan, als ik erop reken dat ik 100 word ;).
Hoe doen jullie dat, so much to do, so little time?

Comments

op

Grappig, ik ben dus 1 van die mensen die op de eerste werkdag na de zomervakantie verzucht dat ik zo blij ben om weer aan het werk te zijn... Ik houd van vrije tijd, maar niet altijd. Ik houd juist heel erg van de combinatie. Gelukkig werk ik drie dagen, dus ben ik er vier vrij. Ideaal ;)

op

Ik ben net zo goed als jij in vakantie en vrije dagen en maak daarom eindeloze lijstjes met dingen die ik nog wil doen. Dat maakt natuurlijk niet dat ik ook ineens TIJD heb om ze te doen, maar als ik dat dan een keer wél heb, of maak, weet ik tenminste wat ik zou kúnnen doen en verdoe ik niet al mijn vrije tijd met nietsdoen (wat ook heel lekker is – maar niet altijd, gewoon omdat ik dat dan zonde vind van alle leuke dingen die ik nog kan doen). Lijstjes en balans dus. En ondertussen nadenken over hoe ik minder kan gaan werken ;-)

op

omg omg, er zijn mensen die gek worden van een vrije middag? oh wacht, ja klopt, mijn vader is er ook zo eentje. oh ik hou mijn hart vast als die man ooit (ooit..) eens met pensioen gaat. enfin: sinds ik moeder ben geniet ik natuurlijk nog meer van een "vrije middag" oftewel: een middag alleen. ja dan heb ik genoeg in mijn hoofd wat ik allemaal wil doen. maar van dat teveel willen doen en zo weinig tijd is ook zo herkenbaar. gisteren nog een afspraak plannen met een vriendin waarbij ik haar appte "ik eh heb pas in oktober tijd?!".  Erg he.

op

Hoe gaat het met jullie Sieg?

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form