'Maar dat durf ik niet te zeggen.'

17-2-2016

Soms kijk ik wel eens naar zo'n real life programma op tv (Vier handen op een buik. Een dubbeltje op z'n kant. Help, mijn man heeft een hobby. Help, mijn man is een man. Die dingen) en dan hoor ik wel eens iets waardoor ik denk dat ik de wijsheid in pacht heb.

Nu klinkt dat natuurlijk heel arrogant en uit de hoogte, maar ik denk soms echt: begrijpen jullie nu echt niet waar het om draait? Of vind ik gewoon dingen nodig die anderen niet nodig vinden? Ik heb 't dan natuurlijk niet over nieuwe schoenen of over allinclusivevakanties, maar over De Liefde. Want ik zie zo vaak stellen waarvan ik denk: maar waarom zijn jullie dan (nog) bij elkaar? Die bijvoorbeeld iets heel relevants voor elkaar verborgen houden (bijvoorbeeld: ik vind het eng om alleen te zijn). Of nog steeds niet naar de wc durven in het bijzijn van de ander (met de deur open hoeft natuurlijk niet, maar mag best een keer hoor). Niet weten wat elkaars lievelingseten is. Of steeds ruzie maken over hetzelfde onderwerp en daar niet om kunnen lachen. 

Maar vooral: dat ze gedrag vertonen wat normale mensen (lees: ik) (...) alleen vertonen bij vage kennissen. Stel, ik word uitgenodigd op een feestje waarin ik eigenlijk geen zin heb. Bijvoorbeeld omdat ik niemand ken. Of omdat ik geen zin heb in socially awkward situaties (waarin ik al-tijd verzeild raak. Voorbeeldje: 'Hoi, ik ben Sigrid.' - 'Ja, je had je net al voorgesteld.' (...) Als ik aan dat feestje denk word ik al moe. Ik wil echt niet. Stel dat... Nee. Ik blijf liever thuis op de bank. Dan kan ik dat eerlijk zeggen, maar de kans is groot dat de uitnodiger dan zal denken: 'Die Sigrid, dat is een raar meisje.' (Oké, dat is op zich helemaal niet erg, maar liever niet natuurlijk.) En dat wil ik dan niet. Dus zeg ik (bijvoorbeeld) dat ik al iets anders heb of niet kan en zit ik uiteindelijk met Tony's Chocolonely op de bank naar realityprogramma's te kijken waarover ik dan een stukje kan schrijven.

't Kan verkeren. Want als F. me iets zou vragen waarin ik geen zin heb, zeg ik gewoon: 'Lieve F., ik prefereer het om vanavond in kleren met spuugvlekken op de bank te zitten en Tony's Chocolonely te eten en realityprogramma's te kijken.' F. zal dan misschien denken: 'Nou, jammer.' Of: 'Misschien moet ik haar motiveren om toch te gaan.' Of: 'Typisch S.' Maar ik zou nooit tegen hem zeggen: 'Nou, ik heb al een andere afspraak.' Want dan zou natuurlijk mijn hele plan met Tony in 't water vallen, maar vooral: ik kan toch gewoon eerlijk zijn tegen F.? Hij zal me heus niet verlaten omdat ik bang ben voor socially awkward situaties op feestjes met mensen die ik niet ken.

Sommige mensen hebben dat dus blijkbaar niet, dat ze dan eerlijk durven zijn. Dat ze het niet erg meer vinden om kwetsbaar, een beetje raar, soms gewoon debiel of een beetje vies zijn. (De vraag: 'Wat doe jij met snot?' lijkt me hier genoeg illustreren :') (Sorry.) En dat lijkt me zo jammer. Er moeten toch ten minste een paar mensen op de wereld zijn voor wie je geen masker op hoeft te zetten. Niets hoeft te verzinnen. Gewoon jezelf kunt zijn. 

Daar moest ik dus aan denken toen ik vanmorgen met mijn hoofd in het kuiltje tussen F.'s schouder en borst lag. 
Omdat mijn hoofd daar dus precies in past. :-)

Comments

op

Eerlijkheid *thumbs up* ^_^ Ennnnn qua feestjes afzeggen: Sorry, ik heb andere plannen (op de bank een seriemarathon houden met een bak thee en chocolade, maar dat zeg je dan niet hardop natuurlijk ;))
 

op

oh ik durf denk ik wel heel erg mezelf te zijn bij loml. maar dat moest echt groeien, dat zeg ik er wel eerlijk bij. ik durfde meer mezelf te zijn bij vriendinnen, dan bij loml. ik weet eigenlijk niet zo goed waar dat vandaan komt. ja dat ik dan toch heel graag de perfecte vrouw wil zijn? maar goed, ondertussen heb ik wel al wat scheetjes bij hem durven te laten dus het gaat de goede kant op

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form